Cozonac pufos impletit cu nuca, Treccia russa cu nuca

Acest fel de cozonac, din cate stiu eu, este un cozonac traditional din Rusia. Se face si in Italia sub numele de “treccia russa”. M-a fascinat pufosenia lui doar dintr-o imagine, dar chiar asa este si in realitate, foarte pufos. Modul in care arata, impletirea lui este un pic mai speciala, dar nu foarte grea. Prima data eu l-am facut cu scortisoara asa cum este intalnit, dar de data asta am fost la parinti acasa si ei au dorit si un cozonac cu nuca, si unul cu scortisoara, asa ca aici am reteta pentru acest cozonac pufos cu nuca. In curand doresc sa postez si varianta cealalta, cu scortisoara. Asadar, sa vedem reteta.Treccia russa cu nuca

Ingrediente(ies 2 cozonaci):

  • 600 g faina
  • 20 g drojdie proaspata sau 7 g de drojdie granule
  • 250 ml lapte caldut
  • 3 linguri zahar
  • 60 g unt topit si racit
  • 2 oua
  • o lingurita de sare
  • alte arome: coaja de la lamaie, scortisoara, esenta de vanilie.

Pentru umplutura:

  • 200 g de nuca macinata
  • 3 linguri de gem (la alegere)
  • 5 linguri de zahar
  • zahar vanilat

Galbenus de ou pentru uns deasupra si zahar pudra.

Modul de preparare:

Daca aveti drojdie proaspata se face in felul urmator: in castronul unde se framanata se pune faina cernuta. In mijlocul ei se face o gaura si acolo se adauga laptele drojdia si zaharul. Se amesteca si un pic de faina de pe margini. Se lasa la odihnit 15 minute. Apoi In aceasta compozitie se adauga ouale, untul topit si racit, sarea si aromele. Toate acestea se framanta bine, pana aluatul se dezlipeste de pe maini.

Daca aveti drojdie uscata se pun toate peste faina cernuta si se framanta bine, bine.

Daca observati ca aluatul mai are nevoie de faina mai adaugati, iar daca este prea tare adaugati lapte.

Se lasa la dospit o ora.

Pe urma se ia aluatul pe planul de lucru si se framanta un pic. Se imparte in doua. Apoi o parte  se ia si se intinde  intr-o foaie dreptunghiulara de aproximativ 1 cm. Se intinde pe toata suprafata foii nuca. Se ruleaza foaia strans, obtinand un sul. Se tau ambele capete de la rulou. Ruloul se taie pe mijloc longitudinal obtinand doua fasii pe care le impletiti (cu umplutura in sus) asezand la capete cele doua rulouri taiate.

Se pune intr-o tava cu hartie de copt cozonacul si se lasa la dospit la cald inca 40 de minute. Se folosesc tavi de chec sau o tava mai mare avand in vedere faptul ca cozonacul creste. Deasupra se unge cu galbenus de ou.

Nu am reusit sa fac poze dar cred ca m-am facut destul de inteleasa. La cealalta reteta vreau sa fac si poze.

Se tine in cuptorul incins la 180 de grade aproximativ 40 de minute. Totusi voi sa va uitati sa vedeti daca e copt. Apoi se lasa sa se raceasca si se pudreaza cu zahar.

Este foarte pufos va spun sa il incercati ca merita.

Numai bine va doresc!

1 Comment (+add yours?)

  1. Trackback: Cozonac pufos impletit cu scortisoara sau treccia russa | Bunatati culinare

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: