Cozonac pufos impletit cu scortisoara sau treccia russa

Bine v-am regasit!

Azi o sa postez reteta cozonacului celui MULT PUFOS cu scortisoara. In modul cel mai sincer va spun ca daca stiam ca e asa de bun il faceam de mult dar nu l-am descoprit inca. Va spun fetelor, doamnelor si domnilor ca este un cozonac atata de bun incat trece vazand cu ochii. Aseara am facut si azi nu mai este nimic. Asadar, va invit sa pregatiti acest cozonac si o sa va convingeti singuri ce bunatate e! Da, este primul cozonac facut de mine si eram foarte curioasa cum imi iese. In sine reteta este simpla doar modul de impletire cere un pic mai multa indemanare, dar merita tot efortul, pentru felia de cozonac atat de parfumata, pufoasa si apetisanta.Cozonac pufos impletit cu scortisoara

Se poate umple cu ce doriti voi, dar retetea lui originala este doar cu unt, zahar si scortisoara. Si de data aceasta am facut cu nuca si a iesit foarte bine, deci puteti incerca si voi, reteta este aici.

Cozonac

Prin urmare sa vedem ce avem nevoie:

Pentru aluat:

  • 600 g de faina (daca mai e nevoie puteti adauga)
  • 20 g drojdie proaspata sau 7 g de drojdie granule
  • 250 ml lapte caldut
  • 3 linguri zahar
  • 60 g unt topit si racit
  • 2 oua
  • o lingurita de sare
  • alte arome: coaja de la lamaie, scortisoara

Pentru umplutura:

  • 50 g unt la temperatura camerei
  • 50 g zahar brun
  • 2 lingurite de scortisoara

Pentru uns:

  • un galbenus de ou si 2 linguri de lapte

Zahar pudra pentru decorare.

Mod de preparare:

Daca aveti drojdie proaspata se face in felul urmator: in castronul unde se framanata se pune faina cernuta. In mijlocul ei se face o gaura si acolo se adauga laptele drojdia si zaharul. Se amesteca si un pic de faina de pe margini. Se lasa la odihnit 15 minute. Apoi in aceasta compozitie se adauga ouale, untul topit si racit, sarea si aromele. Toate acestea se framanta bine, pana aluatul se dezlipeste de pe maini.

Daca aveti drojdie uscata se pun toate peste faina cernuta si se framanta bine, bine.

Daca observati ca aluatul mai are nevoie de faina mai adaugati, iar daca este prea tare adaugati lapte.

Se lasa la dospit o ora.

Pe urma se ia aluatul pe planul de lucru si se framanta un pic. Se imparte in doua. Apoi o parte  se ia si se intinde  intr-o foaie dreptunghiulara de aproximativ 1 cm. Se intinde pe toata suprafata foii untul cu zaharul si scortisoara (untul impreuna cu zaharul si scortisoara se amesteca bine cu furculita). Se ruleaza foaia strans, obtinand un sul. Se tau ambele capete de la rulou. Ruloul se taie pe mijloc longitudinal obtinand doua fasii pe care le impletiti (cu umplutura in sus) asezand la capete cele doua rulouri taiate. Detalii puteti vedea in imagine cum se procedeaza.

Impletire cozonac

Se pune intr-o tava cu hartie de copt cozonacul si se lasa la dospit la cald inca 40 de minute. Se folosesc tavi de chec sau o tava mai mare avand in vedere faptul ca cozonacul creste. Deasupra se unge cu galbenus de ou si putin lapte.

Cozonac impletit, treccia russa

Se tine in cuptorul incins la 180 de grade aproximativ 40 de minute. Totusi voi sa va uitati sa vedeti daca e copt. Apoi se lasa sa se raceasca si se pudreaza cu zahar. Eu nu l-am mai prudat cu zahar pentru ca mi se pare destul de dulce si nu sunt fan a zaharului pudrat peste orice.

Cozonac pufos impletit, treccia russa

Se serveste caldut ca este “bestial de bun”.

Cozonac impletit pufos

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: