Ciorba de pui à la grec

Ma gandeam la aceasta ciorba zilele astea, datorita faptului ca imi place mult aceasta ciorba si aveam si ingredientele necesare. Nu are nevoie de ingrediente multe sau speciale, dar aici unde sunt eu nu prea se gaseste telina radacina ci mai mult tulpina. Pachetul de acasa cuprindea si doua teline care au fost puse cu multa grija de tatal meu. Este una din ciorbele mele preferate pregatite de tatal meu, bucatar fiind, acum sa stiti de unde mi se trage aceasta latura a gatitului. Prin urmare ieri am pregatit aceasta ciorba. Sa vedem ce avem nevoie.Ciorba à la grec de pui

Are un grad de dificultate usor. Se pregateste in aproximativ 2 ore.

Ingrediente:

  • 4 pulpe de pui
  • 3 morcovi
  • 2 teline radacina
  • o ceapa
  • 100 g orez
  • o foaie de dafin
  • sucul unei lamai
  • 250 ml smantana
  • 200 ml iaurt
  • 3 linguri de faina
  • sare, piper
  • patrunjel
  • se pune si  o radacina de patrunjel dar eu nu am avut

Mod de preparare:

Se pun pulpele curatate intr-o oala cu apa sa fiarba. Cand da in primul clocot lasati 5 minute sa fiarba. Opriti aragazul si schimbati apa. Spalati pulpele. Se pune din nou apa in oala sa fiarba. Cand incepe sa fiarba se adauga pulpele si se lasa sa fiarba pana sunt fierte. In apa se adauga si o lingurita de sare. Daca mai face spuma deasupra se curata.

Intre timp legumele se curata, se spala si se tau marunt. Intr-o tigaie se incinge putin ulei de masline si se adauga ceapa, morcovul si telina la calit. Dupa 5 minute se condimenteaza si se mai lasa 5 minute la calit pana sunt patrunse putin. Dupa aceea sunt adaugate in oala. Puteti trece peste aceasta etapa, adica sa adaugati legumele fara sa fie calite in oala. Se pune foia de dafin in oala. Daca carnea este fiarta se scoate afara si se lasa la racit apoi se curata si se pune din nou in  oala taiata bucatele mici. Supa vine condimentata cu sare si piper.

Separat intr-o cratita mai mica se pune orezul la fiert cu sare. Cand este fiert se strecoara si se adauga in ciorba.

Intre timp se pregateste smantana. Se pune intr-un castron smantana si iaurtul. Se amesteca biine. Cele 3 linguri de faina se pun separat intr-un castron si se face ingrosala cu putina apa. Se da apoi prin sita si se adauga in amestecul de smantana si iaurt. Altii pun galbenusuri de ou dar mie nu imi plac astea in ciorbe.

Daca legumele sunt fierte si orezul l-ati adaugat in ciorba se trece la etapa putin mai dificila.  Din oala se ia cu un polonic de supa si se toarna peste amestecul de smantana.  Se amesteca. Se mai ia unul pana ajunge la temperatura din oala. Se adauga si sucul de la lamaie (aici fiecare cat ii place de acru, poate vreti mai putin acru sau mai acra, la alegerea dumneavoastra) . Oala cu ciorba se trage de pe foc sau se opreste ochiul aragazului. Se lasa putin sa se raceasca. Apoi amestecul de smantana se toarna in oala. Se amesteca bine. Se pune din nou oala la foc mic. Si se lasa sa dea in 2- 3 clocote, pana se ingroasa. Se opreste. Patrunjelul taiat marunt se presara peste ciorba cand se serveste si chiar dupa ce s-a oprit ciorba.

Se poate servi la pranz sau la cina. Se serveste cu ardei iute daca va place, nu e obligatoriu.

Minunat de gustoasa!

Va doresc toate cele bune!

 

 

 

 

 

 

2 Comments (+add yours?)

  1. Bozga Anca
    Feb 05, 2014 @ 21:36:10

    Saptamana asta sigur incerc reteta. Multumim!

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: