Prajitura desteapta

Sa vezi si sa nu crezi! Si prajitura este desteapta. Nu de alta dar pui in tava o singura compozitie si cand vezi rezultatul final…hopa…sunt trei straturi. Prajitura se numeste asa ca se face in cuptor aceste 3 nivele de care vorbeam. De mult tot am vazut-o pe bloguri si diferite siteuri iar azi am facut-o. Am avut ceva emotii ca nu o sa se faca si nu o sa iasa, dar am zis ia sa incerc, ca poate mi-a iesi si mie ceva. Si uite asa de dimineata m-am apucat sa fac prajiturica asta minune.

Prajitura desteapta3Prajitura desteapta1

Timp de preparare: 40 de minute

Timp de coacere: 1 ora

Dificultate redusa.

Tava de 25/ 35

Avem nevoie de:

  • 9 oua
  • 1 l lapte
  • 250 g  faina
  • 200 g unt
  • 250 g zahar pudra
  • zahar vanilat sau esenta de vanilie
  • sare

Mod de preparare:

Prima data se topeste untul si se lasa la racit pentru ca avem nevoie de el rece.

Cuptorul se incalzeste la 180 de grade.

Ouale se separa. Galbenusurile impreuna cu zaharul pudra se mixeaza bine pana devin o crema albicioasa. Se adauga apoi untul putin cate putin. Urmeaza faina cernuta. Si in cele din urma laptele putin cate putin. In tot acest timp se mixeaza la viteza mica.

Dupa ce am terminat aceasta de facut trecem la albusuri. Acestea daca stau nu e prea bine. Vin batute cu un praf de sare si esentele de vanilie, eu am pus si esenta de rom, ia dat un gust bun. Se bat tare.

Albusurile batute bine vin puse in galbenusuri cu lingura putin cate putin; aceasta operatiune o facem cu lingura de lemn sau de silicon.

Pregatire prajitura

Intr-o tava se pune hartie de copt sau se unge cu unt si tapetata cu faina.

Prajitura desteapta in tava

Se toarna compozitia in tava si se introduce la cuptor pentru o ora. De preferat sa nu deschideti cuptorul in timpul coacerii. Prima data lasati 10  minute cuptorul la temperatura de 240 de grade Celsius apoi lasati pe 180 de grade Celsius. La mine a prins repede fata deasupra si treptat tot am dat cuptorul pe temperatura mai mica pana la 100 grade Celsius. Incercati sa deschideti un pic cuptorul si sa vedeti daca e coapta daca nu sunteti siguri.

Se lasa in cuptor sa se raceasca apoi se scoate. Se pune la rece pana a doua zi si apoi se pudreaza cu zahar pudra.

Prajitura desteapta2

Eu nu am avut rabdare sa las pana a doua zi, cum se precizeaza pe unele bloguri. Eu dupa o ora am luat cutitul sa vad desteptaciunea asta de prajitura. Si…da intra-adevar e desteapta, are 3 straturi. Cremele seamana la gust cu budinca. Da…e buuunnaaaa….super.

Prajitura desteapta1

Cred ca o sa mai fac nu o sa ma opresc aici!

Va invit si pe voi sa faceti aceasta minunatie de prajitura. Nu e greu de facut si rezultatul e pe masura.

Prajitura desteapta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: