Tort cu mousse de ricotta, frisca si capsuni

Tort cu mousse de ricotta si friscaSectiune tortFelia de tort

Un tort inspirat de la  Laura Adamache, doar ca eu am mai pus si capsunele printre mousse. Pentru ca tot sunt inca capsuni pe la noi, am zis  sa dau un pic de culoare acestui tort. Un tort realizat cu ocazia zilei de nastere a sotului meu. Un tort nu chiar greu de realizat dar nici cu mare complicatii. Un pic de indemanare si se realizeaza destul de usor. La gust sa nu mai vorbim, e atat de delicat, pufos, se topeste in gura, aerat, racoros, minunat si cate altele! Incercati-l si nu o sa regretati!

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 170 g faina
  • 150 g zahar
  • 3 galbenusuri
  • 6 albusuri
  • 1 lingurita praf de copt
  • 2 pliculete zahar vanilat

Pentru mousse:

  • 500 g ricottta si 250 g mascarpone (optional)
  • 400 g frisca
  • 250 ml lapte
  • 3 galbenusuri
  • 200 g zahar
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 16 g gelatina (8 foi)
  • coaja unei lamai rase
  • 500 g capsuni proaspete

Decor:

  • 100 g frisca
  • zahar pudra vanilat

Mod de preparare:

Blatul: Prima data mixam galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat pana devin o crema. Albusurile se mixeaza si ele bine cu un picut de sare.

Pandispan tort

Eu apoi am cernut faina si praful de copt peste albusuri. Pe urma se adauga cu lingura din compozitia cu galbenusuri, pana se termina. Se amesteca cu lingura de silicon sau de lemn. Se unge o tava rotunda (diametrul 28 cm) cu unt si se tapeteaza cu faina. Se toarna compozitia si se introduce in cuptorul incalzit la 180 de grade pentru 20- 30 de minute. Faceti proba cu scobitoarea.

Mousseul de ricotta

Gelatina se pune la inmuiat in apa rece (eu am avut 8 foi). Galbenusurile se mixaza cu 80 g de zahar din cele 200 g si adaugam laptele. Crema se pune pe foc mic si cand este foarte fierbinte, adica pana nu ajunge la fierbere, (sau daca a ajuns opriti focul si lasati sa se raceasca putin), stingem focul si adaugam gelatina inmiata si foarte bine stoarsa. Amestecam bine.Crema cu gelatina

Crema se pune apoi la frigider sa se raceasca si mai amestecam din cand in cand sa nu se intareasca. Amestecam ricotta (eu am adaugat si inca 250 g de mascarpone pentru ca forma era mai mare la mine, dar este optional) cu zaharul ramas, zaharul vanilat, si coaja rasa a unei lamai. Cand crema s-a racit (trebuie sa fie lichida) adaugam ricotta si cele 400 g de frisca mixate foarte bine, amesteca cu lingura de lemn pana devine o crema pufoasa.

Mousse de ricotta cu frisca

In forma de tort asezam prima foaie (tortul se taie in doua foi) si o insiropam (dar nu tare) cu ce doriti fiecare (cu apa, lamaie si zahar sau miere), suc de la compot, etc.

Pregatirea tortului

Pe marginea formei asezam feliute taiate de capsuni. Bucatele mai mici de capsunele se pun peste foaie. Si punem  o parte din crema pufoasa, punem din nou cateva feliute de capsunele si din nou crema. Se lasa la racit in frigider acoperit cu o folie de plastic pentru 2- 3 ore pana crema s-a intarit.

Tortul cu crema

Scoatem inelul de la forma de tort si facem ciufuleti de frisca ramasa. Taiem foaia ramasa in cati ciufuleiti au iesit. Se pudreaza cu zahar vanilat deaspra si se decoreaza dupa preferinte.

Tort cu mousse de ricotta, frisca, mascarpone si capsuni Tort cu mousse de ricotta si capsuni Tort cu mousse de ricotta si mascarponeSectiune tort cu mousse de ricotta

Tort cu mousse de ricotta, frisca si capsuni

 Felia de tort cu mousse de ricotta si frisca

Pofta buna!

Va mai astept pe blogul meu pentru alte bunatati!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: