Gnocchi cu sos de rosii

Gnocchi cu sos de rosii si busuioc

Gnocchi este un preparat cunoscut in toata lumea. Este usor de facut si satios putand fi combinat cu multe tipuri de condimente. Alaturi de ei vin preparate multe sosuri. Eu azi am facut cu un sos de rosii.

Inainte de toate, sunt doua reguli pentru aluatul de gnocchi: sa folosim cartofi fainosi si sa dam cartofii prin razatoare cat sunt calzi.

Partea complicata la ei, sa zicem, este aceea de a le da forma lor specifica, daca nu avem acea tava de lemn speciala lor(gratar). Daca nu avem rabdare ii facem doar in bucatele mai mici sau chiar bilute. La inceput am facut si eu cu furculita, dar apoi sincer va spun, ma saturasem sa tot fac si i-am taiat doar cu cutitul. Sa vedem cum se pregatesc.

Gnocchi cu sos de rosii

Ingrediente pentru 5 portii de gnocchi:

  • 1 kg de cartofi
  • 300 g faina
  • un ou
  • sare

Ingrediente pentru sos: 

  • 500 ml suc de rosii
  • o ceapa mica
  • ulei de masline
  • usturoi
  • frunze de busuioc
  • sare, piper

Mod de preparare:

Gnocchi:

Primul lucru pe care il facem este sa fierbem cartofii cu coaja in apa cu sare. Inca calzi ii curatam si ii dam pe razatoare.

Intr-un bol punem faina si adaugam cartofii, sarea si oul. Amestecam bine si framantam pana devine un aluat compact si moale in acelasi timp. Daca mai aveti nevoie de faina puteti adauga.

Din aluat se formeaza snururi lungi de grosime de 2-3 cm. Se lucreaza pe un plan de lucru cu faina. Incepem sa taiem gnocchi de 2 cm si ii punem intr-o tava cu faina. Facem forma cu furculita. Luam cate o bucatica de aluat si o punem pe dintii unei furculite infainate, punem degetul mare in centrul aluatului si tragem in jos biluta pana cade pe masa, si asa am facut primul gnocchi. Si facem cu toti asa pana ii terminam. O sa ne ia ceva timp. Dupa ce i-am terminat, in sfarsit, ii lasam sa se odihneasca 15 minute. Punem apa si sare intr-o oala la fiert. Cand fierbe adaugam gnocchi nostri cu grija. II lasam sa fiarba pana se ridica deasupra. II luam cu cu spumiera si ii punem direct in sosul pregatit.

Sosul:

Taiem ceapa marunt si o punem la calit intr-o tigaie incinsa cu ulei de masline si un catel de usturoi taiat in doua. Dupa ce s-a calit scoatem usturoiul si adaugam sucul de rosii si o jumatate de cana de apa. Condimentam cu sare si piper. Lasam sa fiarba sosul pana scade, aproximativ 30 de minute. Dupa ce il oprim adaugam frunzele de busuioc taiate marunt.

Adaugam gnocchi in sos si ii servim calzi.

Gnocchi con suco di pomodori

O bunatate! Hmmm ce buni au iesit…

Se pot conserva in felul urmator:

  1. se fierb si se tin la frigider maxim 3 zile
  2. se pun la congelator pe o tava (nefierti) pana se intaresc si ii puneti intr-o punga apoi. Se pun la fiert direct din congelator cand vreti sa ii preparati.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: