Placinte cu mere caramelizate

 

Placinte cu mere caramelizate1

Aceste placinte cu mere sunt foarte bune, chiar foarte bune. Sunt intr-adevar delicioase. Acum merele se gasesc la fiecare colt si este anotimpul lor. Scortisoara pusa in mere ne ademeneste cu mirosul ei. Am luat aceasta reteta dupa siteul Laurei Adamache, ma gandesc ca o cunoasteti foarte bine. Eu am dublat din prima cantitatile (si nu imi pare rau deloc), abia au mai ramas cateva dimineata. La mine au iesit aproximativ 35 bucati.

Placinte detaliu

Ingrediente: 

  • 500 g faina
  • 2 oua medii
  • 140 g zahar
  • 140 g unt rece
  • praf de copt
  • 1 varf cutit sare

Umplutura:

  • 1300 g mere
  • 30 g unt
  • 120 g zahar
  • 2 lingurite scortisoara

Mod de preparare:

Aluatul fraged

Punem intr-un vas oul, zaharul si sarea. Mixam pana cand compozitia devine spumoasa si se deschide la culoare (cca 4 minute).

Amestecam faina cu praful de copt si o cernem direct in vasul cu mixul de ou si zahar. Mixam pana la omogenizare (cand aluatul devine dens, incepem sa framantam cu mana).

Taiem untul rece in cubulete mici si il adaugam in aluat. Framantam pana cand obtinem un aluat omogen.

Ca sa nu avem probleme cu aluatul care tinde sa se lipeasca de maini, vom framanta foarte repede aluatul si ne vom asigura ca avem mainile reci in permanenta. Daca avem un robot, vom reusi mult mai rapid sa omogenizam aluatul pentru placintele cu mere.

Aluat Aluatul

Invelim aluatul in folie de plastic alimentara si il punem in frigider pentru cca 1 ora.

Umplutura

Curatam merele, le razuim si le stoarcem foarte bine. Topim untul intr-o tigaie antiaderenta si dupa ce s-a topit complet, adaugam zaharul. Amestecam pe foc mic, pana cand zaharul a absorbit in totalitate untul, pana se caramelizeaza,  apoi adaugam merele rase si scortisoara.

Merele caramelizate

Amestecam pe foc mic, cca 10 minute sau pana cand merele se inmoaie (atentie, merele trebuie sa isi pastreze o textura usor crocanta dupa ce le calim). Merele le lasam apoi sa se raceasca.

Asamblarea placintelor:

Intindem aluatul pe planul de lucru infainat, cu o grosime de 0,5 cm si o latime de 15 cm.

Punem umplutura de mere pe una dintre marginile lungi ale dreptughiului, lasand o distanta de cca 1,5 cm intre margine si umplutura.

Aducem marginea peste umplutura si apoi rulam placinta o singura data. Ruloul nu trebuie sa aiba in interior decat marginea de aluat, in rest doar umplutura de mere. Infasuram ruloul in folie de plastic si il tinem la congelator 15 minute.

Taiem ruloul in bucati de cca 2 cm lungime si le punem in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt.

Rularea

Coacem placintele cu mere in cuptorul preincalzit la 180°C pentru cca 20-25 minute.

Placintele in tava

Le scoatem din cuptor si le pudram cu zahar.

Placinte cu mere caramelizate2

Eu nu am mai facut dungutele ca nu aveam instrumentul necesar.

Placinte cu mere caramelizate

 

Foarte, foarte fragede!

Placinte cu mere caramelizate3

 

Absolut delicioase!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: