Cozonac pufos umplut cu nuca

Cozonac pufos cu nuca1

Acest cozonac l-am asteptat destul de mult pana l-am facut. Tot am amanat pentru ca nu aveam nuca, dar cum mama mi-a adus am zis ca il fac de sarbatori. Si asa am si facut. Am facut unul cu nuca si unul cu mac. Este un cozonac foarte bun, nu va povestesc de mirosul care il lasa in casa in timp ce se coace…mirosul fermecator de cozonac…va las pe voi sa va hotarati daca il faceti sau nu… Este nemaipomenit de bun. Sa vedem cum il pregatim.

Cozonac cu nuca2

Ingrediente (pentru 2 cozonaci):

Pentru aluat:

  • 1 kg de faina
  • 4 galbenusuri
  • 2oo g zahar
  • 550 ml lapte si iaurt, se face 250 – 300, sau puneti doar lapte daca nu aveti iaurt
  • 100 g ulei sau 100 g unt topit
  • 50 g drojdie proaspata sau 14 g drojdie granule
  • esenta de rom
  • coaja de lamaie
  • sare

Pentru umplutura:

  • 500 g nuca macinata (pentru un cozonac)
  • 150 g zahar pudra
  • scortisoara
  • coaja de portocala sau lamaie
  •  4 albusuri de ou batute spuma

Daca faceti ambii cozonaci cu nuca dublati cantitatile. Eu am facut unul cu nuca si unul cu mac.

un galbenus+2, 3 linguri de lapte, susan deasupra

Mod de preparare:

Este foarte important ca toate ingredientele sa fie calde.
Se cerne faina, neaparat, altfel nu prinde aer in ea si nu creste cat ar trebui.
Peste ea se pune drojdia granule si sarea. Ouale se separa. Galbenusurile se pun la bain.marin impreuna cu zaharul si esenta de rom. Se lasa pana se ingroasa un pic. Apoi se ia de pe foc si se adauga iaurtul si laptele cald (nu fierbinte). Aceasta compozitie se pune peste faina trepatat si se incepe sa se framante. Se adauga si uleiul (untul) doar cand incepe sa se lege dar nu tot, deoarece se lasa si pentru pune si la sfarsitul framantarii. Se framanta bine, eu am facut cu mana 30 de minute. Daca mai aveti nevoie de lapte sau de faina puteti adauga in functie de marimea oualelor s-ar putea sa aveti nevoie. Se adauga  coaja de lamaie spalata bine, bine cu bicarbonat. Se framanta bine si dupa ce ati pus tot uleiul se lasa la dospit 40 de minute, o ora acoperit cu un prosop de hartie si apoi cu unul de bumbac, intr-un loc ferit de curenti. Aluatul trebuie sa fie moale si putin elastic.
Cat timp aluatul dospeste noi ne ocupam de umplutura. Albusurile se bat spuma. Miezul de nuca se amesteca cu zaharul, coaja de lamaie, portocala. Albusurile se pun lingura cu lingura in miezul de nuca.

Nuca

Se ia aluatul se imparte in 4 parti egale  (pentru ca sunt 2 cozonaci). Intindem fiecare bucata de aluat, in forma dreptunghiulara, de marimea tavii, de o grosime de un centimetru.

Aluatul intins cu umplutura

Se umple cu jumatate din umplutura de nuca, pe marigini se lasa spatiu si o rulam.  Procedam la fel si cu a doua foaie si apoi rasucim cele doua rulouri si le lipim bine capetetele si le indoim sub cozonac.Cozonacul impletit

Pregatim tava cu hartie de copt. Punem cozonacul in tava si il lasam sa dospeasca 60- 90 minute. Il ungem cu un galbenus amestecat cu 2-3 linguri de lapte si presaram putin susan.Cozonac impletit cu nucaCozonac cu nuca1

Coacem cozonacul in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 45-50 minute.
Cozonac pufos cu nuca

Pofta buna si cozonaci pufosi !!!

Cozonac cu nuca

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: