Eu stiam de varianta cu gem de prune, magiun, cum facea bunica, dar am auzit ca se fac si cu branza. Foarte incantata de aceasta combinatie, m-am pus la treaba si am reusit sa fac acesti coltunasi cu branza.De o saptamana tot imi programez cum sa ii fac, caut reteta cea mai buna si ma apuc la treaba. Un pic de munca cu ei, dar rezultatul pe masura. Sunt foarte buni, aromati si ai tot manca, dar trebuie sa te opresti ca de nu, se aduna caloriile :). Sa vedem ce contin si cum se fac. Nu necesita mare pregatire, sunt simpli de facut.
Ingrediente (60 bucati):
Pentru aluat:
- 400 g faina
- 2 oua
- 150 ml apa
- un praf de sare
Pentru umplutura:
- 250 g branza de vaci bine scoarsa de zer
- un ou
- 100 g zahar
- coaja de lamaie, portocala
- o lingura de smantana
- 2 linguri de gris
Mod de preparare:
Se cerne faina. Ouale impreuna cu apa si sarea se bat putin cu furculita. Se toarna peste faina si se amesteca pana nu se mai lipeste de maini si peretii vasului. Daca mai necesita faina puteti adauga, coca se framanta cu mana pana ce nu se mai lipeste de degete.
Se lasa la odihnit 30 de minute, acoperind vasul cu folie de plastic.
Intre timp pregatim umplutura. Branza o maruntim cu furculita. Amestecam cu restul ingredientelor, coaja de portocala are un miros foarte aromat, merge foarte bine.
Aluatul se intinde pe o planseta infainata putin, nu cu multa faina. Se intinde intr-o foaie foarte subtire. Se decupeaza cu o forma rotunda, cu un pahar am facut eu. In discurile formate punem o lingurita de branza si le lipim bine cu mana si apoi cu dintii furculitei, in cazul in care nu aveti forma. Daca aveti forma ati scapat foarte usor. 🙂
Intr-o oala se pun 3-4 litri de apa (cu putina sare) si cand aceasta clocoteste, adaugati coltunasii, pe rand. Reduceti putin focul si fierbeti-i timp de 20 minute. Se strecoara bine de apa. Se pune imediat peste ei bucatele mici taiate de unt, sa se topeasca peste ei.
Se servesc calzi, cu zahar brun deasupra si smantana. Sau oricum doresti!
Sunt mortali de buni.
Va mai astept sa ma vizitati!