Tort cu crema de ciocolata si crema de mascarpone cu krantz de migdale

IMG_7718 post

Si uite asa, a mai trecut un an din viata mea, si de fiecare data cand ajung in aceast prag, incerc sa pregatesc un tort cum nu l-am mai pregatit pana acum. M-am tot gandit ce sa fac si ce gusturi sa aiba tortul meu. Intr-o zi am ajuns la concluzia a catorva ingrediente cheie: mascarpone, ciocolata, cacao si migdale. Din aceste ingrediente am pregatit un tort pe care nu am sa il uit niciodata.🙂

Tort cu ciocolata

Tort cu crema de mascarpone

Cu multa ambitie ca trebuie sa imi iasa, cu mult spor si multa energie m-am apucat de drum… si iata ce a iesit, ce ziceti arata bine sau nu?

Tort aniversarTort cu crema de ciocolata

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 10 oua
  • 250 g faina
  • 300 g zahar pudra
  • 50 g cacao
  • praf de copt
  • sare

Pentru crema de ciocolata:

  • 100 g ciocolata neagra min 80 % cacao
  • 3 galbenusuri
  • 3 linguri de zahar pudra
  • 5 linguri de lapte
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml frisca

Pentru crema de mascarpone si krantz de migdale:

  • 250 g mascarpone
  • 160g migdale + 4 linguri de zahar
  • 200 ml frisca
  • 50 g zahar pudra
  • 2 linguri caramel (optional)

Pentru sirop caramelizat:

  • 4 linguri de zahar
  • 400 ml apa

Pentru decor:

  • krantz de migdale
  • 300 ml frisca
  • 50 g ciocolata pentru modele

Mod de preparare:

Blatul:

Mentionez ca toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Cele 10 oua se separa. Mixam galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar. Mixam pana se formeaza o crema, isi tripleaza volumul. Albusurile le mixam bine pana nu se mai desprinde de pe paletele mixerului. Adaugam treptat zaharul pudra. Dupa care, galbenusurile le adaugam peste albusuri in fir subtire, amestecan cu lingura de lemn. Faina impreuna cu praful de copt si cacao  se cern putin cate putin, amestecand cu lingura de lemn, cu mare grija de jos in sus, dinspre centru spre exterior. Dupa ce faina este incorporata perfect in compozitia de oua, adaugam alta faina si tot asa pana terminam toata faina.

Turnam compozitia intr-o forma rotunda de diametrul de 28 cm, tapetata cu unt si faina. Nivelam bine suprafata tortului sa nu iasa cu “burta”.

Introducem blatul in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 30- 40 de minute, depinde de cuptorul fiecaruia. Primele minute nu se deschide cuptorul. La sfarsit controlam cu scobitoarea sa vedem daca e bine sau nu. Il lasam sa se raceasca cu usa intredeschisa a cuptorului. Il luam din forma si il lasam sa se raceasca complet pe un gratar.

Crema de ciocolata:

Galbenusurile si zaharul se freaca pana devin ca o crema. Se adauga laptele si se amesteca usor. Punem si ciocolata neagra rupta bucatele, apoi punem compozitia pe baie de aburi sau pe foc mic si se fierbe pana se topeste ciocolata, fara a da in clocot si pana crema se ingroasa usor,aproximativ 10 minute. Dam deoparte, lasam sa se racoreasca.

Galbenusuri si ciocolata

Frisca se mixeaza pana devine pufoasa.

Branza de mascarpone si mixeaza si ea pana devine pufoasa.

In mascarpone se adauga putin cate putin din crema de galbenusuri si mixam energic pana se omogenizeaza bine compozitia. La sfarsit adaugam frisca mixata si amestecam cu o lingura pana se incorporeza foarte bine.Crema de ciocolata si mascarpone

Crema de mascarpone cu krantz de migdale:

In prima varianta am vrut sa fac cu caramel, dar cum caramelul a dat gres de doua ori am ajuns la aceasta crema, si nu e rea deloc va spun eu.

Migdalele le prajim putin ori in cuptor ori in tigaie. Punem cele 4 linguri de zahar si lasam sa se topeasca. Dupa ce s-a topit complet si s-a format caramelul, nu il lasam mult pentru ca devine amar, trebuie sa aibe o culoare usor maronie, adaugam migdalele. Amestecam bine ca sa fie acoperite de caramel in intregime daca se poate. Le intindem repede pe o hartie de copt pe o suprafata cat de mare. Se lasa la racit. Dupa ce s-au racit se iau si se pun intr-o punga si se zdobesc cu sucitorul. Sau o varainata mai simpla daca aveti robot, rasnita, le puneti acolo si le faceti un pic mai grosier nu fin.Crema de mascarpone cu krantz de migdale

Se opeste krantz pentru decorarea tortului.

Bun dupa ce am terminat acest minunat krantz de migdale trecem la crema in sine.

Mixam frisca si mascarponele pana devin pufoase, separat amandoua bineinteles.

In mascarponele mixat adaugam krantzul de migdale si zaharul pudra. Adaugam frisca lingura cu lingura si amestecam pana ce se omogenizeaza foarte bine compozitia.

Siropul:

Se caramelizeaza zaharul si se adauga apoi apa. Atentie la aburi. Se lasa pe foc pana se topeste tot caramelul si da intr-un clocot. Se lasa la racit.

Ansamblarea tortului:

Se taie blatul in 3 foi egale. Daca blatul a facut burta, o taiati si indreptati foaia.

Foaia care a fost deasupra se pune ca baza a tortului. Se insiropeaza bine. Se pune crema de ciocolata (se imparte in doua, se lasa un sfert pentru inca un strat deasupra), se pune urmatoarea foaie, se insiropeaza pe ambele parti sa fie bine insiropata. Se pune crema de mascarpone cu krantzul de migdale (se imparte in doua, se lasa un sfert pentru inca un strat deasupra), deasupra vine foaia care a fost ca baza pentru blat cand s-a copt. Pentru ca ea e neteda si se poate orna.

Se insiropeaza si aceasta foaie. Deasupra vine pus intr-un strat subtire crema de ciocolata si crema de mascarpone cu krantz de migdale, cea pe care am pastrat-o.Ansamblarea tortului

Deasupra se pune krantzul pus deoparte pentru decorare. Se decoreaza cu frisca dupa bunul plac.

Tort cu crema de ciocolata si krantz de migdale

Eu am pus si ceva modele de ciocolata.

Tort

Se pune la frigider pana a doua zi.

Sa aveti pofta si spor la facut!

Tort cu krantz de migdale

E foarte gustos! Iti lasa pe papilele gustative un gust de neuitat!

Sectiune tort

1 Comment (+add yours?)

  1. Trackback: Tort cu mousse de portocale si ganache de ciocolata neagra | Bunatati culinare

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: