Cozonac pufos cu migdale

Cozonac cu migdale pufos

Daca inca nu e tarziu sa va apucati de facut cozonaci, eu vin si va aduc reteta perfecta pentru unul. Nu spun ca e rapid de facut, dar merita timpul acordat lui. La noi nu a apucat sa se raceasca, pentru ca deja era mancat o buna parte din el.

Aveam migdale acasa si am vrut sa fac acest cozonac. Si iata-l! Se simte aroma lor foarte bine in cozonac. Incercati si voi sa vedeti ce bun este!

Cozonac pufos cu migdale

Ingrediente (pentru 2 cozonaci):

Pentru aluat:

  • 1 kg de faina
  • 4 galbenusuri
  • 2oo g zahar
  • 550 ml lapte si iaurt, se face 250 – 300, sau puneti doar lapte daca nu aveti iaurt
  • 100 g ulei sau 100 g unt topit
  • 50 g drojdie proaspata sau 14 g drojdie granule
  • esenta de rom
  • coaja de lamaie
  • un ou pentru uns,  2, 3 linguri de lapte
  • sare

Pentru umplutura:

  • 400- 500 g migdale macinate (pentru un cozonac)
  • 150 g zahar pudra
  • coaja de portocala sau lamaie
  •  4 albusuri de ou batute spuma

Daca faceti ambii cozonaci cu migdale dublati cantitatile. Eu am facut unul cu migdale si unul cu mac.

Mod de preparare:

Este foarte important ca toate ingredientele sa fie calde.
Se cerne faina, neaparat, altfel nu prinde aer in ea si nu creste cat ar trebui.
Peste ea se pune drojdia granule si sarea. Ouale se separa. Galbenusurile se pun la bain.marin impreuna cu zaharul si esenta de rom. Se lasa pana se ingroasa un pic. Apoi se ia de pe foc si se adauga iaurtul si laptele cald (nu fierbinte). Aceasta compozitie se pune peste faina trepatat si se incepe sa se framante. Se adauga si uleiul (untul) doar cand incepe sa se lege dar nu tot, deoarece se lasa si pentru pune si la sfarsitul framantarii. Se framanta bine, eu am facut cu mana 30 de minute. Daca mai aveti nevoie de lapte sau de faina puteti adauga in functie de marimea oualelor s-ar putea sa aveti nevoie. Se adauga  coaja de lamaie spalata bine, bine cu bicarbonat. Se framanta bine si dupa ce ati pus tot uleiul se lasa la dospit 40 de minute, o ora acoperit cu un prosop de hartie si apoi cu unul de bumbac, intr-un loc ferit de curenti. Aluatul trebuie sa fie moale si putin elastic.Aluatul dospit

Intre timp preparam umplutura. Migdalele se prajesc in cuptor pana sunt bine rumenite. Le macinam, fiecare cum are posibilitati, la robot, cu masina de macinat nuca, etc.

Migdale macinate

Albusurile se bat spuma, se adauga zaharul. Albusurile se pun peste migdale. Se pun cojile de portocala. Se amesteca bine. Albusuri spuma

Se ia aluatul se imparte in 4 parti egale  (pentru ca sunt 2 cozonaci). Intindem fiecare bucata de aluat, in forma dreptunghiulara, de marimea tavii, de o grosime de un centimetru.Umplutura cu migdale

Se umple cu jumatate din umplutura demigdlae, pe marigini se lasa spatiu si o rulam.  Procedam la fel si cu a doua foaie si apoi rasucim cele doua rulouri si le lipim bine capetetele si le indoim sub cozonac.Cozonacul impletit

Pregatim tava cu hartie de copt. Punem cozonacul in tava si il lasam sa dospeasca 60- 90 minute. Il ungem cu un galbenus amestecat cu 2-3 linguri de lapte.

Coacem cozonacul in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 45-50 minute.

Cozonac umplut cu migdale

Se scoate din cuptor si se lasa la racit, daca rezista!😀

Absolut delicios!

Cozonac cu migdale

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: