Tort cu 3 tipuri de mousse

Tort cu 3 tipuri de mousseTort cu mousse de ciocolata

Acest tort l-am facut cu ocazia zilei de nastere a sotului meu, gusturile fiind alese de el. Lui ii place foarte mult ciocolata alba! Eu vroiam sa fac mousse cu cele trei tipuri de ciocolata, neagra, cu lapte si alba, dar cum nu ii place gustul de ciocolata neagra (nu asa de mult defapt), am ales sa fac un mousse cu fructe de padure. E o minunatie de tort. Foarte elegant, gustos ca nu te opresti la o portie!😀 La prima vedere pare foarte complicat, dar nu este, defapt trebuie sa ai multa rabdare sa astepti dupa fiecare strat sa se intareasca. Nu stiu cam cate ore ia sa il faci in total, eu l-am facut in doua etape, vineri seara (2 h 30 minute cu spalatul vaselor), blatul si un strat de mousee si sambata restul.

Il recomand cu mare placere celor care vrea sa surprinda cu un tort demential! Eu m-am inspirat de la Teo’s Kitchen si Laura Adamache (mousse de zmeura) si le multumesc!

Ingredientele sunt pentru un tort cu forma 28 cm diametrul, aproximativ 15 portii, eu am avut 14 invitati si mi-a mai ramas inca vreo 4 portii (le-am taiat mai mici, deaceea mi-a iesit asa de multe).Tort cu mousse de fructe de padureFelie tort trio mousse1Tort cu 3 tipuri de mousse felie

Ingrediente:

– pentru blat

  • 80 g faina
  • 50 g cacao amara
  • 120 g unt
  • 150 g zahar
  • 2 oua
  • sare
  • praf de copt
  • miezul de la un baton de vanilie (eu nu am avut, si esenta nu folosesc, dar a fost bun si fara)

– pentru mousse de ciocolata cu lapte

  •  200g ciocolata cu lapte
  • 250ml smantana dulce pentru frisca
  •  2 lingurite gelatina fin maruntita alba
  •  5 linguri apa

– pentru mousse de ciocolata cu lapte

  • 300 g fructe de padure congelate, am avut eu
  • 120 g zahar
  • 8 g gelatina praf
  • 350 ml frisca batuta (aici as fi pus mai putina daca as sti cat iese, voi puteti pune chiar 250-300 ml, daca nu vreti asa de gros stratul)

– pentru jeleu de fructe de padure

  • 100 ml apa
  • 5 g gelatina praf
  • pireu de fructe de padure, de la mousse de fructe de padure, ne lasam putin pentru jeleu

– pentru mousse de ciocolata alba

  • 200g ciocolata alba
  • 250ml smantana dulce pentru frisca
  • 2 lingurita gelatina
  • 5 linguri apa

– decor

  • cateva fructe de padure
  • inimioare din ciocolata neagra
  • bastonase de napolitane umplute cu ciocolata (un pachet avea 400 g dar nu mi-a ajuns, au fost nevoie de doua, le-am gasit doar la Lidl)

Mod de preparare:

Blatul:

Intr-o cana antiaderenta sau cratita, puneti untul la topit impreuna cu zaharul si miezul de la batonul de vanilie fara a le lasa sa fiarba, pana zaharul e topit complet. Oprim focul si lasam sa se raceasca la temperatura camerei.  Punem ouale (batute putin cu mixerul inainte) si amestecam bine, apoi punem cacaua si faina cernuta impreuna cu praful de copt si sarea. Amestecam pana avem o compozitie omogena, pe care o punem in tava tapetata cu hartie de copt. Il punem la cuptor pentru 20 de minute la 180 de grade Celsius sau verificati cu scobitoarea. Il scoatem din tava si il lasam sa se raceasca. Blatul

Intre timp pregatim primul mousse de ciocolata cu lapte.

Intr-un bol pe aburi topim cicolata impreuna cu 15o ml frisca. Amestecam continuu pana ciocolata este topita. Luam de pe aburi si lasam sa se raceasca la temperatura camerei.Mousse de ciocolata cu lapte

Punem intr-un bol mic gelatina cu apa la inmuiat 10 minute. Apoi o topim pe aburi pana se topesc granulele fara sa fiarba, ATENTIE SA NU FIARBA! Batem frisca ramasa cu mixerul.

Amestecam foarte bine gelatina cu ciocolata topita, pe urma incorporam frisca cu miscari lente, amestecand cu o lingura de silicon.

Tava trebuie pregatita pe fund cu hartie de copt si pe lateral cu folie de plastic alimentara.

Asezam din nou blatul in tava si turnam peste blat mousse-ul de ciocolata cu lapte. Il acoperim cu o folie de plastic si il punem la frigider pentru cel putin 2 ore.

Mousse de fructe de padure:

Punem pe foc mic, intr-o craticioara, fructele de padure amestecate cu zaharul. Amestecam pana ce zaharul este complet topit si fructele devin moi. Atentie mare sa nu fiarba! Stingem apoi focul si lasam sa se raceasca. Fructele (eu am lasat cateva si intregi) le mixam apoi la robot pana obtinem un piure pe care il strecuram ca sa eliminam samburii.Fructe de padure

Gelatina o punem la inmuiat in 3 linguri de apa si o lasam 10 minute. Apoi o topim pe aburi sa se topeasca, nu trebuie sa fiarba, amestecati continuu.

Punem din nou pe foc piureul obtinut pentru inca 2-3 minute maxim doar sa se incalzeasca si amestecam cu gelatina foarte bine. Oprim din pireu 6, 7 linguri pentru jeleul de deasupra. Restul il incorporam putin cate putin peste frisca batuta. Punem peste stratul de mousse de ciocolata, nivelam bine si il punem din nou la frigider, 3, 4 ore.Mousse de fructe de padure

Mousse de ciocolata alba:

Mousse-ul de ciocolata alba se prepara la fel ca si cel de lapte, doar ca in loc de ciocolata cu lapte folosim cea alba. Turnam compozitia peste stratul de mousse de zmeura, il nivelam frumos si dam tot tortul la rece timp de 3-4 ore, de preferinta peste noapte, pentru ca tortul sa se aseze frumos.Mousse de ciocolata albaMousse de ciocolata alba in forma

Decorul il puteti face voi cum doriti, eu am ales sa fac jeleu din fructe de padure.

Pireul ramas l-am pus din nou pe foc am adaugat apa si am lasat sa se omogenizeze bine. Am pus gelatina la inmuiat, apoi pe aburi la topit si am adaugat-o in jeleu. Se amesteca bine. Se lasa sa se raceasca pana se ingroasa putin si apoi il turnam peste tort. Punem din nou tortul la rece.

Inainte de a fi servit se pun bastonasele de napolitane pe margini, (se va lipi de mousse) si il legam cu un snur frumos. Deasupra punem fructe de padure si inimioare facute din ciocolata neagra. Inainte de a fi servit se lasa 10 minute la temperatura camerei.Tort aniversarFelie tort trio mousse1

Si esta gata! Un tort foarte bun!Tort trio mousse

O felie si pentru voi!Felie tort aniversarFelie tort cu mousse

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: