Placinta cu mere traditionala (dobrogeana)

placinta-dobrogeana-cu-mere

Am mancat aceste placinte de foarte multe ori la o cunostina de a mea. Ea fiind din Tulcea, facea aceste placinte cu mere in mod diferit de noi. Cand stia ca mergem la ea aproape de fiecare data ne astepta cu faimoasa placinta cu mere si de multe ori o facea si cu dovleac. Foarte buna ce sa zic! Dar a venit anotimpul merelor si am zis ca o sa o fac si eu. Dar stiti cum e, pana te apuci sa o faci e mai greu, apoi e o placere. Stiam ca se fac ceva foi de placinta care trebuie intinse foarte, foarte subtire…eh, si asta m-a cam pus pe ganduri. Dar am cautat cateva retete pe bloguri dar nu prea am gasit ceva de care sa ma satisfaca, asa ca am luat telefonul si am sunat direct sursa… good good…trebuie sa faci asa si asa…nu nu nu asa…no bine..si hai la treaba!placinta-cu-mere2

Am pregatit deja de doua ori aceasta placinta si de fiecare data a ramas doar pana a doua zi si suntem doar doua perosane in casa…ce sa zic sotul se trezeste si mai mananca si noaptea…ca doar nha e placinta cu mere (si lui ii place foarte mult).placinta-cu-mere

Ingrediente (3 foi):

  • un pahar de apa (200 ml)
  • o lingura ulei
  • o lingura otet
  • faina cat cuprinde (eu am pus aproximativ 300- 350 g)
  • sare

pentru umplutura

  • 2 kg mere
  • zahar dupa gust
  • scortisoara

– 3, 4 linguri ulei pentru uns

Mod de preparare:

Nu am facut fotografii in timpul prepararii dar cred ca am explicat destul de bine, daca nu intelegeti puteti sa ma intrebati linistiti.

Prima data framantam foile. Punem apa, uleiul otetul si sarea, amestecam si adaugam faina treptat. Pana obtinem un aluat care poate sa fie lucrat, intins, moale dar nici prea moale nici prea tare. Daca stiti cum vine aluatul pentru taieteii de casa, asa vine si aluatul acesta. Dupa ce e bine framantat se lasa la odihnit 30 de minute.

Intre timp pregatim merele. Le spalam, le curatam si le razuim pe razatoarea mare. Eu prima data le-am calit cu putin unt si zahar in tigaie si nu le-am mai stors sucul (apoi am sunat si nu stiam ca nu vin merele calite). A doua oara le-am stors de suc si am pus zahar si scortisoara direct. In ambele variante a iesit bun. Ce am observat este ca daca le calim prima data dedesubtul placintei iese crocanta, pentru ca merele nu mai lasa suc.

Si acum trecem la foi. Pe planul de lucru punem aluatul. Il impartim in 3 parti egale. Luam fiecare foaie si o intindem (lucram cu faina pe planul de lucru, cat si suprafata foilor ca sa nu se lipeasca, ne ajuta foarte mult). Intintem si rasucim si iar intindem…pana avem o foaie subtire…sincer prima data greu a mai fost dar apoi incet incet cu rabdare am reusit. Trebuie sa iasa o foaie dreptunghiulara, sau cel putin sa fie asemanator:d si o ungem cu putin ulei si preseram merele (le impartim in trei, avem trei foi) pe toata suprafata. Apoi se ruleaza cu foarte mare grija se sigileaza la capat si lìo punem intr-o tava pregatita cu hartie de copt si unsa cu ulei. Si procedam la fel si cu celelalte foi. La urma foile le ungem cu ulei ajutandu-ne de o pensula. Se poate presara deasupra putin zahar.

Le punem la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius si le lasam 40 de minute chiar o ora. Pana sunt bine rumenite. Intre timp le verificati sa nu ramana uscatele deasupra, daca cumva se intampla acest lucru le mai ungeti cu ulei.

Le lasati sa se raceasca si apoi le taiati felii. La mijloc sa stiti ca nu vor fi coapte foile, ele se vor inmuia, nu stiu cum sa zic, sa nu va speriati, ele asa raman.

placinta-cu-mere-1

Spor la gatit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: