Supa de galuste de gris cu suc de rosii

supa-de-galuste-de-gris1

O supa pe care o fac cu mare drag pentru ca imi place foarte mult. Usor de facut, gustoasa cu legume de sezon si cu galuste pufoase de  gris, ce va doriti mai mult! Eu fac foarte des ciorbe, nu prea postez retete ca ma gandesc ca nu prea faceti voi ciorbe, dar pentru cei care inca mai au pofta de ciorbe si supe, uite reteta. Eu le fac foarte dietetice, nu prajesc nimic si nu adaug carne, doar la sfarsit putin ulei de masline proaspat! Sa vedem cum se face!supa-de-galuste-de-gris-cu-suc-de-rosii

Ingrediente (pentru o oala de 4 l):

  • 2 morcovi mijlocii
  • o ceapa
  • o radacina pastarnac
  • o jumatate de radacina telina
  • o jumatate de ardei rosu
  • 50 g de mazare proaspata sau congelata
  • sare, piper
  • patrunjel, leustean
  • 350 ml suc de rosii

pentru galuste de gris:

  • 2 oua
  • 8 linguri de gris + una sau doua in functie de marimea oualelor
  • putina sare
  • putin patrunjel ras
  • o lingura ulei de masline

Mod de preparare:

Intr-o oala se pune 3 litri apa la fiert cu sare. Legumele se spala, se curata si se tau marunt. Se pun la fiert in apa si se lasa la foc mic pana cand sunt aproape gata, circa 15minute. Apoi se adauga sucul de rosii si se lasa sa fiarba la foc mic. Condimentati supa cu sare si piper proaspat macinat. Bineinteles, daca vreti puteti adauga si alte legume sau scoate, fiecare ce prefera.

Intre timp ce fierb legumele pregatim pasta pentru galsute. Punem ouale intr-un castron, le batem, adaugam sare si punem grisul. Amestecam bine, in caz ca mai avem nevoie de gris, adaugam si cealalta lingura de gris. Trebuie sa fie de consistenta unei smantani mai groase. Adaugam patrunjelul marunt si lingura de ulei. Lasam sa se odihneasca cel putin 10 minute, asa se umfla grisul.

Cand supa a dat in doua, trei clocote se adauga galustele, folosindu-ne de o lingura sau lingurita (eu am folosit lingurita, imi place mai mici, si ele oricum se umfla). Ca sa nu se lipeasca si sa se desprinda usor, bagati prima data lingura in supa si apoi luati din compozitie si puneti in supa, pana terminati toata compozitia. Dati focul la mic si asteptati ca sa fiarba. Lasati sa fiarba la foc mic pentru inca 5 minute si apoi opriti.

La final puneti patrunjel din plin si leustean (eu am avut la borcan pus cu otet, nu am avut proaspat).supa-de-galuste-de-gris

Cand seriviti adaugati si putin ulei de masline extravirgin! O supa delicioasa!

Se serveste alaturi de ardei iuti, bineinteles daca vreti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: