Tort cu crema de alune și Mousse de zmeura

Tort cu crema de aluneFelie tort cu aluneTort cu crema de alune1Azi va aduc o reteta de tort aniversar pe care am avut-o la ziua mea de nastere. Un tort dragut, frumos, aspectos si delicios. Cum bine stiti, daca imi cititi celalalte retete, imi place ciocolata neagra. Si de data aceasta am avut putin gust de ciocolata neagra. Daca anul trecut am ales unul cu ciocolata neagra si gust de portocale, anul acesta am trecut la alune si zmeura. O aroma foarte buna o da alunele caramelizate asa cum le-am folosit eu.  Nu pot sa spun ca e foarte usor de realizat, dar cu calm si rabdare eu spun ca se merita. Sunt reguli simple si nu greu de inteles. Asa ca azi va aduc acest minunat tort cu crema de alune si mousse de zmeura.Sectiune tortTort aniversar cu crema de ciocolata

Ingrediente:

– pentru blatul de cacao (diametrul 28 cm):

  • 6 oua
  • 120 g zahar
  • 115 g faina
  • 2 linguri cacao
  • un praf de sare
  • esenta de vanilie

-pentru blatul de la mijloc (diametrul 22 cm):

  • 3 oua
  • 70 g faina
  • 70 g zahar
  • un praf de sare
  • un praf de curcuma (optional), eu am pus pentru culoare
  • esenta de vanilie

-pentru crema de alune de padure:

  • 200 g mascarpone
  • 250 frisca
  • 100 g alune
  • 100 g zahar
  • 100 g ciocolata cu lapte

-pentru mousse de zmeura

  • 250 g zmeura proaspata+ 100 g zahar
  • 100 g ciocolata alba
  • 100 ml frisca lichida
  • 150 ml frsica batuta
  • zahar dupa gust
  • 7 g gelatina in 3 linguri de apa

-pentru crema decor, ganache de ciocolata neagra

  • 200 g ciocolata neagra
  • 200 ml frisca

-pentru decor floricele din pasta de zahar, eu le-am cumparat din comert si alune caramelizate maruntite

Mod de preparare:

Incepem cu blaturile. Sunt blaturi simple fara praf de copt care vor creste foarte frumos. Separam galbenusurile de albusuri. Mixam galbenusurile cu 80 g zahar pana devin o crema, se deschid la culoare. Intr-un vas incapator punem albusurile si le mixam impreuna cu un praf de sare, cu paletele de la mixer curate, daca prima data am facut galbenusurile. Dupa ce sunt bine batute adaugam restul de zahar ramas. Le mixam pana avem o bezea, o spuma ferma. Punem si esenta de vanilie. Punem albusurile peste galbenusuri, lingura cu lingura, amestecam cu spatula cu miscari de impaturire, de sus in jos, astfel incat sa nu scoatem aerul din compozitie. La final adaugam faina cernuta cu cacaua si amestecam in continuare cu miscari lente. O punem in tava pregatita cu hartie de copt si o nivelam bine. O introducem in cuptorul incins la 180 de grade Celsius pentru 20 de minute, pana trece testul scobitorii. Lasam sa se raceasca si apoi il taiem in doua.

Pregatim al doilea blat. Procedura e la fel doar cu nu adaugam cacao ci curcuma.

Incepem cu ganache de ciocolata neagra pentru ca trebuie sa stea la rece. Punem pe aburi (o oala o punem pe foc, dupa care peste ea punem un bol de sticla care sa nu atinga apa si in acest bol punem ciocolata si frisca) ciocolata rupta impreuna cu frisca lichida. Amestecam din cand in cand. Cand este topita o luam dupa aburi si o punem la rece in frigider.

Trecem la crema de alune de padure. Caramelizam alunele. Intr-o tigaie antiaderenta punem zaharul la caramelizat, dupa ajunge la culoarea chilimbarie adaugam alunele, care prima data le prajim si pe ele ori in cupotr ori in tigaie. Amestecam bine sa se acopere alunele. Le punem pe o hartie de copt si lasam la racit. Intr-un bol punem mascarponele care l-am lasat la temperatura camerei si il mixam 2 minute. Ciocolata de lapte o topim pe aburi si o adaugam in mascarpone dupa ce s-a racit putin, dar trebuie sa fim atenti sa aiba cam aceeasi temperatura. Frisca o mixam si o adaugam apoi lingura cu lingura in crema de mascarpone. La sfarsit adaugam alunele caraelizate dupa ce le-am zdrobit cu sucitorul sau in robot. Daca credeti ca mai e nevoie de zahar adaugati zahar pudra.

Acum facem mousseul de zmeura. Ciocolata alba o punem pe aburi impreuna cu frisca lichida pana se topeste apoi o punem la racit. Zmeura impreuna cu zaharul o punem intr-o cratita. Amestecam pana ce zaharul este complet topit si fructele devin moi. Atentie mare sa nu fiarba! Stingem apoi focul si lasam sa se raceasca. Fructele (eu am lasat cateva si intregi) le mixam apoi la robot pana obtinem un piure pe care il strecuram ca sa eliminam samburii. Gelatina o punem la inmuiat in 3 linguri de apa si o lasam 10 minute. Apoi o topim pe aburi sa se topeasca, nu trebuie sa fiarba, amestecati continuu. Punem din nou pe foc piureul obtinut pentru inca 2-3 minute maxim doar sa se incalzeasca si amestecam cu gelatina foarte bine. In amestecul de ciocolata alba adaugam pe rand pireul de zmeura si amestecam bine. Adaugam si frisca batuta lingura cu lingura.Crema

Trecem la asamblarea tortului. In platoul in care vom servi tortul punem primul strat de blat de cacao. Il insiropam cu sucul de la un compot de visine sau piersici sau faceti voi un sirop (apa, zahar, suc de lamaie, esenta de rom) pe care il folositi la insiropat. O jumatate din cantitatea de crema de alune o punem peste blat si o nivelam bine. Peste punem blatul galben pe care il insiropam din nou. Urmeaza mousseul de zmeura care va completa din diametrul blatului de 28 de cm. Punem ultimul blat (il insiropam din nou) si adaugam restul cremei de alune. Nivelam drept si pe margini. Asamblarea

E timpul decorului. Punem intre timp tortul la rece si mixam ganacheul de ciocolata meagra. Mixam pana devine o crema ferma cu care putem decora tortul. O punem intr-un pos cu tui si decoram cum dorim. Pe margini punem alunele caramelizate. Eu am avut la decor ceva floricele de pasta de zahar.

Lasam la rece peste noapte. Cand este servit este bine sa se scoata cu 15 minute din frigider si apoi sa fie taiat si servit! Tort cu crema de alune si ciocolataSectiune tortTort aniversar cu crema de ciocolata

Sa aveti pofta!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: